Nystu Undset
Unsetveien 578, 2484 Rendalen
Tlf. 901 23 302 / 917 68 995
hilde.nystuen@gmail.com
Halgrim og Hilde er vertskap på garden Nystu i Unsetgrenda. Her bor vi fire generasjoner i samme tun, og garden har vært i familien siden middelalderen. De siste 100 årene har vi tatt i mot gjester hvert år.
Vi tilbyr minnerike opplevelser gjennom et opphold i vår historiske bygningsarv, formidling av vår kulturhistorie, og turer i landskapet som omgir garden , setra og Unsetåa.
“Juvelene” våre er nok den 300 år gamle setra i Spekedalen, og den freda barfrøstua på Tomtekallhaugen, like ved gården. Her overnatter du i omgivelser som har sine helt særegne historier å berette; vi forteller deg gjerne enda mer!
Bo på Spekedalssetra
Seterhuset fra 1700-tallet har vært uforandret gjennom generasjoner. Gjennom lave dører kommer du inn i store seterrom med glattskurt tømmer og brede gulvbord, hvor ystkjelen tidligere stod på ringen. Her får du bære vatn, fyre i ovn og på peis, tenne parafinlampa og nyte utedoens sjarme. Vil du ligge nære varmen fra peisen, kan du bo i Veslbua, den gamle slåttbua. Eller du kan overnatte i Sjøbua som ligger ved Søndre Spekesjøen.
Bo ved Unsetåa
Kilsbua, engbua vår, ligger idyllisk til ved Unsetåa. Her kan du oppleve å være tett på ørret og harr i et karakteristisk slåttelandskap med løer og buer fra ljåslåttens og hesteredskapens tid.
Bo i den freda barfrøstua
Barfrøstua vår fra 1700-tallet er fredet og er en av landets få bevarte barfrøstuer. Denne bygningstypen var særegen for Østerdalen med det spesielle barfrøet som er satt inntil Østerdalsstua. Vi har møysommelig restaurert etter antikvariske prinsipper, og brenner etter å formidle hvordan man kan ta vare på freda bygninger. Nå framstår stua i sin fordums prakt med nødvendig moderne bekvemmeligheter, og vil i løpet av våren 2011 være klar for utleie. Stua har et sjeldent vakkert interiør med bygningsdetaljer fra både barokk, rokokko og klassisisme. Å bo her er en opplevelse i seg selv. Kanskje du kunne tenke deg å feire en av livets store begivenheter her? Ved arrangement/selskap kan vi i samarbeid med de andre i nettverket tilby lokal tradisjonsmat.
Turfølge
Vi tar deg gjerne med inn i hjertet av Rendalen Østfjell med Spekedalens seterhistorie gjennom 300 år, eller la deg oppleve tusenårig fangsthistorie rundt Elgpiggen. Du kan også få høre historiene om vår unike bygningsarv, den freda barfrøstua, sammen med en vandring i Unsetgrendas spesielle kulturlandskap.
Fiske
Enten du vil ro oter eller jakte de store med tørrflue, gjør vi det vi kan for at fisketuren din skal bli noe du minnes for livet! Drømmer du om å komme deg milevis utenfor allfarvei, tilbyr vi isfiske med transport og overnatting i Spekedalen. Kanskje du vil være med på vår årlige rakfisktur og tilberede din egen rakfisk som du tar med deg hjem?Eller være tett på ørret og harr som vaker i Unsetåa, der den renner stille forbi Kilsbua, den gamle engbua vår?
Skiglede og skiteknikk
I Rendalen kan du nyte viddenes skareføre og skogliens puddersnø: I tillegg har vi mange mil med maskinpreparerte løyper i variert terreng. Kanskje du har lyst til å lære litt mer om skiteknikk mens du er her – klassisk eller skøyting?
Kulturminner og restaurering
Renovering av kulturminner fra 1700-tallet er ikke noe for den som ikke vil ta i et tak. Hos oss på Nystu finner du en av de få bevarte barfrøstuene. Denne bygningstypen er særegen for Østerdalen. Det mest spesielle er nettopp barfrøet – det frittstående, tårnlignende rommet. Vi har møysommelig renovert vår barfrøstue med antikvariske prinsipper som rettesnor. Nå framstår barfrøstua i sin fordums prakt, med nødvendige moderne bekvemmeligheter. Å bo her er en opplevelse i seg selv – og her vil du også bli inspirert til å ut og oppleve alt det andre Rendalen Naturligvis har å by på.
Kanskje er middelalderborgenes vakttårn ute i Europa opprinnelsen til østerdalsbarfrøet? Denne tanken streifet Eilert Sundt i 1861: Nu indbilder jeg mig , at danske og svenske Herremænd have efterlignet deres tydske Ligemænds Maade at bygge Taarne paa deres Borge pg Herregaarde, først til Befæstning og vagt, men tilsidst her i vort fredelige Norden bare til Prydelse. Og for Prydelsens Skyld tænker jeg mig da fremdeles, at Skikken er bleven efterlignet af Bønder i Dalarne i Sverige, og derfra kan Tingen og Navnet være kommet til Østerdalen i Norge.